ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Blog Archive

Από το Blogger.
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

postheadericon Ποιο το νέο σχέδιο στρατιωτικής θητείας: 12μηνη στα 18

Ποιο είναι το νέο σχέδιο για τη στρατιωτική θητεία; Τι θα ισχύσει με την νέα στρατιωτική θητεία;...

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα newsbomb, η κεντρική ιδέα είναι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όλων των ανδρών με την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο) ή μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ένας μεγάλος στόχος που θέλουν να πετύχουν τα επιτελεία είναι να μειωθούν στο απολύτως ελάχιστο οι απαλλαγές στρατεύσεως.

Το νέο σχέδιο στρατιωτικής θητείας και εκπαιδεύσεων κληρωτών αναφέρει κατανομή των νεοσυλλέκτων σε τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατατάξεως (ΕΣΣΟ) σε αντίθεση με το παλαιότερο σχέδιο των έξι σειρών. Έχει γίνει ιδιαίτερη προεργασία όσον αφορά στην εκπαίδευση των στρατιωτών ενώ για πρώτη φορά για στρατιωτικά χρονικά μελετάται σοβαρά ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού κανονισμού 20-1 ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του Στρατεύματος.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΚ 20-1 αποτελεί το πάγιο και αδιαμφισβήτητο πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των οπλιτών, το οποίο οφείλουν να σέβονται τόσο η στρατιωτική ιεραρχία, όσο και οι στρατιώτες από τη στιγμή που θα ενδυθούν τη στολή με το εθνόσημο.

Τι θα ισχύσει με την νέα στρατιωτική θητεία

Οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι οι άνδρες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα καλούνται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις με υποχρεωτική θητεία 12 μηνών. Για τους υπόχρεους μειωμένης θητείας, ο χρόνος υπηρεσίας θα διαμορφωθεί στους εννέα μήνες υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Το σχέδιο αναφέρει ότι το στρατιωτικό έτος για τους κληρωτούς χωρίζεται σε τέσσερις ΕΣΣΟ οι οποίες καθορίζονται όπως περιγράφονται παρακάτω:

Α’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Ιούλιο και απόλυσή τους τον Ιούνιο του επομένου έτους.Β’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Αύγουστο και απόλυσή τους τον Ιούλιο του επομένου έτους.Γ’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Σεπτέμβριο και απόλυσή τους τον Αύγουστο του επομένου έτους.Δ’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Οκτώβριο και απόλυσή τους τον Σεπτέμβριο του επομένου έτους.

Όσον αφορά σε αυτούς που έχουν επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η έναρξη των σπουδών τους θα ξεκινά αφού ολοκληρώσουν την στράτευσή τους με την απονομή του απολυτηρίου από το Στράτευμα. Θα εξαιρεθούν από το μέτρο μόνο οι φοιτητές που έχουν περάσει στις στρατιωτικές σχολές ενώ όσοι θα επιτυγχάνουν σε σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, θα υπηρετούν κανονικά τη στρατιωτική θητεία τους.

Αλλαγές και στην στρατιωτική εκπαίδευση

Οκτώ εβδομάδες θα παραμένουν οι στρατιώτες στα κέντρα νεοσυλλέκτων. Τις πρώτες 15 ημέρες θα γίνεται προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον και θα ακολουθείται πρόγραμμα σωματικής βελτιώσεως, φυσικής αγωγής και προετοιμασίας για την ορκωμοσία. Το επόμενο διάστημα διάρκειας έξι εβδομάδων στο κέντρο θα καλύψει τις ανάγκες εκπαιδεύσεων των στρατιωτών.

Το σημαντικό είναι ότι από το βάρος των αγγαρειών θα απαλλαγούν οι στρατεύσιμοι Ι1 και Ι2 αφού θα πρέπει να εκπαιδευτούν άρτια. Αντιθέτως όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως (Ι3, Ι4 και ελεύθεροι ασκήσεων) θα αναλάβουν υπηρεσίες θαλαμοφύλαξης, μαγειρείων, καθαριοτήτων.

Τέλος, επανέρχεται και η απονομή βαθμών στους οπλίτες. Λοχίες και δεκανείς θα ονομάζονται στρατιώτες που αριστεύουν στην εκπαίδευση και θα εισάγονται αυτομάτως στους Λόχους Υποψηφίων Βαθμοφόρων.

Πηγή: fimes

Δημοφιλείς αναρτήσεις