ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Blog Archive

Από το Blogger.
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

postheadericon Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: ο μεγάλος χαμένος από το κούρεμα στην Κύπρο



Ποιος ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ από το κούρεμα στην Κύπρο;
Το 2012 εκτιμάται ότι οι «ξανθοί ολιγάρχες» διακίνησαν περίπου 60 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία μέσω της Κύπρου. Ανάμεσά τους τρανταχτά ονόματα της ρωσικής ελίτ όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Μιχαήλ Προχόροφ, ο Βλαντιμίρ Λίζιν, ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ο Αλίζερ Ουσμάνοφ και πολλοί ακόμη «προύχοντες» της αποκομμουνιστικοποιημένης Ρωσίας…

Ενας από αυτούς είναι και ο βαθύπλουτος «βασιλιάς των λιπασμάτων», Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ή καλύτερα ο κύριος «Νο79» στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes. Ποιος είναι, όμως, στην πραγματικότητα ο σκοτεινός Ρώσος «ολιγάρχης» που έχτισε τον μύθο και την περιουσία του μέσω της κρατικής βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, κατέχει το 10% της Τράπεζας Κύπρου και λίγα χρόνια νωρίτερα ενεπλάκη σε μια… δολοφονία, αλλά και σε ένα διαζύγιο με κόστος… 5 δισ.;

Σύμφωνα, με το «Πρώτο Θέμα», ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966, σπούδασε ιατρική και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εργαζόταν σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Με την κατάρρευση του κομμουνισμού, κατάφερε να εξασφαλίσει σε εξευτελιστικές τιμές πακέτα μετοχών από πρώην κρατικές επιχειρήσεις, κατορθώνοντας σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της οικονομικής ελίτ που διαμορφωνόταν.

Αιχμή του δόρατος στο «οπλοστάσιο» του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αποδείχθηκε η κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Uralkali, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, εκτοξεύοντας την περιουσία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το παιχνίδι, όμως, της εξουσίας και της επιτυχίας παιζόταν σε πολλά μέτωπα και απαιτούσε το κατάλληλο τίμημα.

Το 1997 ο Ριμπολόβλεφ ενεπλάκη στη δολοφονία του προέδρου της βιομηχανίας χημικών Nteftekhimik, Εβγκένι Παντελεϊμόνοφ, περνώντας μάλιστα 11 μήνες πίσω από τα σίδερα μέχρι να αποφυλακιστεί με υψηλή εγγύηση και να αθωωθεί τελικά, αφού ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας άλλαξε την αρχική του κατάθεση για άγνωστους λόγους.

Τη δεύτερη φορά που ο Ρώσος μεγιστάνας απασχόλησε τα media, ήταν λόγω του πολυσυζητημένου διαζυγίου του με την Ελένα Ριμπολόβλεβα, τη γυναίκα που τον ανάγκασε να… αποχωριστεί 5 ολόκληρα δισ. με αντάλλαγμα την ελευθερία του. «Αν μου συμβεί κάτι ύποπτο να θεωρήσετε υπεύθυνο τον πρώην σύζυγό μου» έλεγε η δαιμόνια Ελένα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πρακτικές του άντρα της όσον αφορά τους κατά καιρούς «εχθρούς» του.





Πηγή: fimes

Δημοφιλείς αναρτήσεις