ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Blog Archive

Από το Blogger.
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

postheadericon Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το "όχι" της Κύπρου

Σε σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών της μετά το "όχι" των βουλευτών στο σχέδιο νόμου του Eurogroup που προέβλεπε το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων βρίσκεται η Λευκωσία προκειμένου να αποφύγει την "οργή" των Ευρωπαίων και ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεξεργάζεται σχέδιο βασισμένο στην ιδέα του εσωτερικού δανεισμού από τους Κύπριους πολίτες και της χορήγησης δανείων από τρίτη χώρα ώστε να βρεθούν τα επίμαχα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οποία απαιτούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο κούρεμα των καταθέσεων.

Η Ευρωζώνη αναμένει μία "αντιπρόταση" από τις κυπριακές αρχές για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους του Κοινοβουλίου της χώρας του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείου από την ΕΕ.
"Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το αποκαλούμενο plan B περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, που προβλέπει μεταξύ άλλων και δάνειο από τα Ταμεία Προνοίας.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στην Κύπρο θέλουν το plan B εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό να προβλέπει το πέρασμα της Λαϊκής Τράπεζας στα χέρια τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών και των ελληνικών υποκαταστημάτων στην ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα για να διαπραγματευθεί με τη ρωσική πλευρά ένα πιθανό σενάριο με βοήθεια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ υπήρξε και επικοινωνία Αναστασιάδη - Πούτιν για περαιτέρω συνεργασία.

Μετά το "όχι", ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, επισημαίνοντας πως έχει άλλα σχέδια μετά την απόρριψη της πρότασης του Eurogroup που θα συντάξει ώστε να τα εξετάσουν και στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να επαναδιαπραγματευτεί μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου με 36 αρνητικές ψήφους και 19 αποχές και να εξασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα απαιτούμενα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μαζικής φυγής κεφαλαίων, με τις τελευταίες πληροφορίες να τα θέλουν με κατεβασμένα "ρολά" μέχρι και τις 26 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται πάντως να διαθέσει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα όταν αυτά επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με δηλώσεις του Έβαλντ Νοβότνι, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.



Δημοφιλείς αναρτήσεις